baz
A Pozsonyi gyá 197- óta épült, viszont csak 1982-1986 között gyártott járműveket. A gyártósorokat csak körülbelül 3700 jármű hagyta el súlyos minőségi hibákkal. Képek forrása: Matador Group.

A Volkswagen és az FBE közös együttműködése 1993- ban kezdődött. Volkswagen akkoriban építette az újonnan megvásárolt Pozsonyi gyárrát. Naponta néhány jármű gyártásával kezdve a Volkswagen úgy döntött, hogy együttműködik a Volkswagennel. Ez a döntés érthető volt, mivel hogy az  FBE már akkoriban támogatta néhány autómű-bezsálítót mint peáldául a Sachs (ma ZF) társasátg. Az FBE már akkoriban olyan Know-How- al rendelkezett, amelyet a Volkswagen felhasználhatta.

passat ba
Az elsö Pozsonyban gyártott Volkswagen egy Passat volt. Kép forrása: A Volkswagen Slovakia weboldala.

AZ EGYÜTMŰKÖDÉS KEZDETE : 1993
Idézet Jaroslav Holeček, Igazgatósági tagtól, Volkswagen Szlovákia:
"A Volkswagen Slovakia a.s. 1993-óta működik együt az FBE-vel. Ez a cég különféle területeken készít és biztosít számunka képzést, különös tekintettel a minőség és a hatékonyság javítására, a stazisztikai módszerekre és a csapat módszereire a probléma megoldásban. A képzési tevékenységeken kívül ez a társáság részt vesz a képzett módszerek bevezetésében folyamatainkba is. 1996-óta együtt vezessük be a gyárkultúra elemzésének és kibővítésének egy projektjét."

Idézet A
ndrea Tuchznova--tól, a Schaeffler társaság HR fejleszése:
"Az FBE társaság mindig nagyon rugalmasan és szakszerűen kezeli igényeinket. A részvevők visszajelzései azok a képzések után, amelyeket ez a cég realizált különösen pozitívak. Rámutatlak a proaktiv megközelítésre, magas színvonalú képző csapatra és hatékony de közbe szórakoztató módszerekre a "puha" készségeknek. Az olyan speciális képzéseken, mint a projektmenedzsment és a folyamatíránítás statisztikai módszerek, nagyra értékeljük a képzők készségeit, az igényeinkhez való alkalmazkodást és a témához kapcsolódó sok információ szolgáltatását. Ez a társaság hosszútávon a legjobban értékelt képzési szolgáltató."

Az első témák a folyamatmenedzment és a folyamatvezérlés statisztikai módszerei (SPC) voltak. Már 1998 aa gyár az EDV támogatásával járművönként 200 ponton tudta értékelni a festék minőségét . Ahogyan a pozsonyi gyár növekedett, folytatódott a Volkswagen és az FBE közötti együttműködés is. Az ötletmenedzsment megvalósítása (Kaizen, később KVP és KVP2), de olyan témák is mint például a PDCA workshopok, FMEA kockázatelemzés, 8D vagy az auditok fejlesztése és sok más csatlakozott hozzá.  A Volkswagen azonban tisztában volt azzal, hogy a versenyképesség a beszállítói hálózat nélkül nem garantálható. Ezért az FBE támogatja a VW számos kulcsfontosságú beszállítóját is, mint például a Continental, Bosch, Grupo Antolin, Brose, Magna, Faurecia, Johnson Controls, Hella, Plastic Omnium, Hörnlein, Siemens, Magneti Marelli és még sok más. (FBE kliensei).

2000-IG: AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS BŐVÍTÉSE
TÖBB MINT 15 SZÁLLÍTÓ KÖZVETLEN TÁMOGATÁSA

Idézet Martin Langfelder-től, Productmanager (Szegmentmenedzser Porsche), Volkswagen Slovakia: "..."

Idézet Martina Lojova - tól, HR fejlesztés a ZF cégnél:
"A társasággal való együttműködéshez szeretnénk hozzátenni

Rugalmasság, tisztességes eljárás és professzionalitás
– ezek azok az elsőbségek amelyek beteljesítik együtműködésünket és ezért dolgozunk együtt az FBE-vel most már több mint 10 éve."

A Volkswagen Slovakia már 2000-ben világszerte a legjobb gyárakhoz tartozott a Volkswagen csoportban. El volt döntve, hogy a gyárat tovább bővítik és felépítik az alkatrészek gyártására szolgáló leányvállalot is Szlovákia északi részén. Az FBE viszont nem csak ezt a két gyárat támogatja, de például a Skoda oriás gyárát is Mlada Boleslav- ban is.

A Volkswagen és az FBE közötti együtműködés folytatódott többek között a csoportgyártó rendszer bevezetésével 2007-2008 - ban, több mint 8800 alkalmazott képzésével egy éven belül. Mind a termelési rendszer, mind az egyéb módszerek mint például a shopfloor menedzsment, analitikai módszerek vagy speciális minőség kérdések sikeres megvalosítását számos nemzetközi díj tükrözi. 2011-ben a Volkswagen Slovakia mint a keleti blokk első vállalkozása megnyerte az Európai Lean díjat az OEM kategóriában .

2000-2010: KONSZERN TERMELÉSI RENDSZER.
3 GYÁR ÉS TÖBB MINT 30 BESZÁLÍTÓ TÁMOGATÁSA.

Idézet Dagmar Wittgruber, Személyzeti fejlesztés vezető-től, Volkswagen Slovakia:
"Az FBE képzései és projektjei egyszerűen mások. Minden interaktív és egyesítik a lean gyártás és a minőségirányítás legújabb trendeit közvetlenül a gyárból származó példákkal. Gyakran kinyitották a szemünket. Segítettek nekünk a folyamatok optimális felépítésében, és megyőztük az alkalmazottakat, hogy még egy olyan neves cégnél is, mint a Volskwagen, még jobbá és hatékonyabbá válhatunk."

Idézet Martin Liebl, Üzleti igazgató -tól, MIBA Steeltec:
"Az FBE által alkalmazott módszerek jelentősen hozzájárultak a problémamegoldás megértésének. A Six Sigma és a Lean menedzsment szabványosított módszerek alkalmazásának mérhető előnyei egyaránt nyilvánvalóak mind a Black Belt-ek, Green belt-tek mind a vezetőség számára.
"

Ezek a sikerek tovább motiválták a Volkswagen-t, és 2013-ban, egy éves előkészítés után megkezte a gyártási rendszer következő képzési hullámát. Ezúttal a program és az azt követő megvalósítás olyan konkrét témákra összpontosított mint a folyásm, a pontosság és az ergonómia, amelyek lehetővé tették a sok új indulást az elkövetkező években. Ezt követően az FBE részt vett a vezetői fejlesztési programokban, az új gyártás számos kockázatelemzésében vagy értékáram elemzésben.

q7 wedding
Így néz ki ma a gyártás a Volkswagen Slovakia-ban. A kép az úgynevezett esküvőt mutatja az Audi Q7 gyártásakor. Kép forrás: Az Audi hivatalos képgalériája

2010-TŐL: EUROPEAN LEAN AWARD.
KONSZERN GYÁRTÁSRENDSZER II.
TÖBB MINT 40 BESZÁLÍTÓ TÁMOGATÁSA.

Idézet Mariana Mlcuchova-tól, Személyzeti fejlesztés menedzser, Volkswagen Slovakia:
"Az FBE profeszionális partner a képzésben és a tanácsadásban, empatikus az ügyfelek igényeinek feldolgozásában, kreatív testreszabott képzési folyamok tervezésében, kihívást jelent saját oktatóinak és tanácsadóinak, és képes még a legbonyolultabb projektek végrehajtására is. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően az FBE projektei és képzései a Volkswagen Slovakia-nál mindig hatékonyak és igény van rájuk"

Idézet Christophe Baptiste -tól, General Manager, Getrag Ford Transmissons:
„ A Lean Menedzsment és a Six Sigma -ba vetett beruházások a lehető legjobb döntésnek mutatkoztak, amit csak a cégünk hozhatott. Embereink teljesen megváltoztatták gondolkodásukat. Jobban felkészültek olyan megoldásokat hozni, amelyek lehetővé teszik a versenytársak legyőzését"

2018 végén a Volkswagen Slovakia 14 800 alklamazottal a legnagyobb magán munkaadó volt Szlovákiában. 10,38 miliárd eurós forgalommal a legnagyobb szlovák exportőr és adófizető . És 5 márkával egy tető alatt a Volkswagen Slovakia volt az a gyártó, akinek a világon a legátfogóbb gyártása volt az autóiparban.

Az FBE büszke arra, hogy együtműködik a Volkswagennel és beszállítóival.
VW and suppliers

%MCEPASTEBIN%